Scroll Top
Str. Iasomiei, Nr.6, Bloc 2, Scara E, Brasov

Molarul de 6 ani la copii

dental3

Preventia Cariei Molarului de 6 ani la copii

Molarul de 6 ani este unul dintre cei mai importanţi dinţi din cavitatea orală. Mulţi părinţi nu ştiu de importanţa acestui dinte şi despre gravitatea problemelor care ar putea apărea în urma pierderii precoce a molarului de 6 ani. Prin urmare, orice părinte ar trebui să ştie şi să cunoască importanţa molarului de 6 ani. Acesta erupe în spatele dinţilor de lapte şi iese în evidenţă printr-o formă distincta. Este mult mai vulnerabil decât ceilalţi dinţi. Prin urmare, molarul de 6 ani are o importanţă deosebită în structura dentară şi este nevoie de o îngrijire corectă şi o igienă orală corespunzătoare pentru a preveni instalarea cariilor.

Molarul de 6 ani începe să erupă în jurul vârstei de cinci, şase ani pe arcada superioară, fiind ascuns în spatele dinţilor de lapte. Acesta are o formă aparte fiind mult mai mare ca şi dimensiune faţă de restul dinţilor. Are în acelaşi timp şi o culoare mai închisă. Părinţii din necunoştintă de cauză, confundă adesea molarul de 6 ani cu un dinte de lapte după ce acesta erupe. Tocmai de aceea, părintele trebuie să ştie întotdeuna că ultimul dinte de lapte erupe pe arcadă la vârsta de 2 ani şi 6 luni. In jurul vârstei de 6 ani începe erupţia dinţilor definitivi prin molarul de 6 ani. Erupţia molarului de 6 ani poate să ajungă şi până la un an din momentul apariţiei. Acest fapt duce la acumularea plăcii bacteriene la nivelul suprafeţei sale ocluzale.

Tocmai de aceea molarul de 6 ani prezintă o vulnerabilitate crescută la carii din cauza poziţiei ascunse la momentul eruperii lui. Pe lângă periajul dentar zilnic şi folosirea aţei dentare o metoda sigură pentru a-i păstra copilului dumneavoastră o iegienă orală corespunzătoare se recomandă sedinţa de profilaxie în cabinetul stomatologic. Această şedinţă constă într-un periaj profesional şi fluorizarea dinţilor care va ajuta la întărirea dinţilor şi la prevenirea apariţiei cariilor. Fluorizarea se recomadă pentru a proteja dinţii împotriva cariilor dentare şi cariilor la nivelul molarului de 6 ani.

O altă metodă de prevenire a cariei molarului de 6 ani este sigilarea dinţilor. Aceasta este cea mai sigură metodă şi se recomandă în paralel cu periajul dentar şi fluorizarea. Sigilarea constă în aplicarea pe partea ocluzala a dintelui a unei pelicule de material sigilant pe bază de fluor. Acest material poate fi de culoarea dintelui, însă există şi variante pe alte culori. Prin sigilarea molarului de 6 ani se reduce apariţia cariei, fiind o metodă simplă, rapidă şi nedureroasă pentru copiii.